Sander Sagosen: „V Kolstadu můžeme zažít fantastickou cestu“

Norský klub Kolstad Håndball 7.11. odpoledne potvrdil zprávu, o které házenkářský svět spekuloval už několik týdnů – Sander Sagosen míří domů.

Norská superhvězda a vítěz Ligy mistrů EHF v roce 2020 s THW Kiel opustí klub po vypršení smlouvy v létě 2023, vrátí se do rodného Trondheimu a připojí se ke klubu, v němž odehrál svou první seniorskou sezónu v ročníku 2012/13. Vede tak kohortu severských talentů zvučných jmen, kteří do klubu přijdou během následujících dvou let.

„Pro mě to byl sen od chvíle, kdy jsem opustil Trondheim. Teď jsem si vyzkoušel téměř všechny nejlepší ligy v Evropě. Ale přiznávám, že jsem o tom hodně přemýšlel, než jsem se definitivně rozhodl. A pokud se dostaneme k tomu, do čeho nyní investujeme, tedy ke Kolstadu, který může hrát na nejvyšší evropské úrovni, pak také doufám, že zde ukončím svou házenkářskou kariéru.

„Jde o to vytvořit produkt, který chce velké sportovně zainteresované publikum, a to se stejně plným Trondheim Spectrum, jaké zažíváme v Kielu. V Kolstadu můžeme zažít fantastickou cestu,“ řekl Sander Sagosen na nedělní tiskové konferenci.

Kolstad tuto zprávu teasoval již na začátku týdne a tvrdil, že v Kolstad Areně se chystá historická neděle, kdy se uskuteční tisková konference s novinkami, které mohou vytvořit místní i norskou sportovní historii.

V pátek 4.11. se tyto zvěsti jen potvrdily, protože kluby Sandera Sagosena (Kiel), Magnuse Røda (Flensburg) a Magnuse Gulleruda (Magdeburg) současně oznámily, že jejich hráči po vypršení smlouvy odejdou.

Nárok Kolstadu nezklamal, neboť oznámil, že Sagosen a Rød podepíší smlouvu v roce 2023, zatímco Gullerud se připojí v létě 2022 spolu s norským brankářem Torbjørnem Bergerudem a islandským duem Janusem Smarasonem a Sigvaldim Gudjonssonem.

To je samozřejmě obrovský signál, že klub z Trondheimu má ambice stát se jednou z největších vah na evropské scéně.

Klub byl založen v roce 2005, v roce 2015 se dostal do norské nejvyšší soutěže a od té doby hraje na této úrovni. Mužstvo, v jehož trenérském štábu působí otec Sandera Sagosena Erlend Sagosen, se v současné době nachází na devátém místě norské ligy a v létě příštího roku bude mít zcela jinou podobu i očekávání.

„Společně vytvoříme nejúžasnější sportovní zážitek v Norsku. Kolstad splní cíl stát se do roku 2024 nejlepším norským házenkářským klubem. Klub i hráči mají ambice, aby se Kolstad Handball stal špičkovým mezinárodním týmem, který se prosadí na vrcholu Ligy mistrů,“ řekl Jostein Sivertsen, generální manažer Kolstad Handball.